Share

Valokeilassa lastentauteihin erikoistuva Yahya.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hyvää syyskuuta, !

Töistä on kotiuduttu jälleen opiskelun pariin. Meillä Baltiassa lukuvuoden käynnistys on ollut intensiivistä ja antoisaa. Vilnassa klinikka jatkui lastentautien kurssilla, joka oli jatkumoa viime keväältä. Keväällä keskityimme enemmän lapsipotilaiden kohtaamiseen ja tutkimiseen, kun taas nyt syksyllä fokus oli vahvasti tautiopissa.

Yliopistossamme opiskelu perustuu blokkisysteemiin, jossa kukin kurssi suoritetaan intensiivisesti kymmenen arkipäivän aikana, ja tentti seuraa pian perässä. Kymmenen päivän aikana kävimme läpi lasten nephroa, hengityselimistöä, kardiota, endoa, gastroa ja allergologiaa. Tämä opiskelutapa on vaatinut paljon keskittymistä ja omistautumista, varsinkin kun opin asioita yleensä vähän hitaammin ja toistojen kautta.

Uusi lastensairaala, missä pidettiin allergologian seminaarit.
Olen vaikuttunut lastentaudeilla saamastamme laadukkaasta opetuksesta. Täällä emme saaneetkaan seminaarimateriaaleja etu- tai jälkikäteen, joten jokainen oppilas keskittyi aktiivisesti ja kirjoitti omat muistiinpanonsa. Tämä oli äärimmäisen virkistävää. Oli helpottavaa kohdata kunnianhimoisia professoreita, jotka ovat syvästi omistautuneita alaansa ja kykenevät välittämään tiedon niin selkeästi, ettei opiskelijan tarvitse viettää loppupäivää tutkimassa tietoja muista lähteistä.

Jokaisen teeman jälkeen meillä oli lyhyt testi ja lisäksi jokainen oppilas sai opettajalta laajan kliinisen keissin, jossa meidän tuli tulkita tutkimustuloksia ja perustella diagnoosi. Jokainen päivä vaati siis huolellista valmistautumista seuraavaan.


Intensiivisen teorian ohella olemme päässeet viettämään paljon aikaa potilaiden parissa. Muistan erityisesti yhden päivän, kun pääsimme tapaamaan lähes kymmenen potilasta. Kyseessä oli hengityselimistön sairaudet ja päiväkoteihin paluu, joten sairaita lapsia riitti. Kommunikointi pienten lasten kanssa oli haasteellista osittain kielimuurin vuoksi, mutta myös heidän ujoutensa takia.

Toisaalta, endokrinologian kierrolla kohtasimme jo kouluikäisiä lapsia, jotka olivat sairastuneet esimerkiksi diabetekseen. He osasivat kommunikoida englanniksi, mikä helpotti vuorovaikutusta ja kohtaamiset jäivät enemmän mieleen. Ei ole siis yllätys, että lastentaudit nousi minun erikoistumislistalla ylöspäin positiivisen kokemuksen myötä.

Vanhan lastensairaalan piristävät seinämaalaukset.
Myös Laatupäivystys tarjosi positiivisia yllätyksiä, sillä sain kuulla, että yksi meidän vastuulääkäreistämme erikoistuu nimenomaan lastentauteihin. On aika päästää valokeilaan meidän pidetty ja ainutlaatuinen vastuulääkäri, Yahya.

Jokainen haluaa varmasti ensimmäiseksi tietää, miksi hän erikoistuu juuri lastentauteihin.

– Ala on sopivan monipuolinen, siinä yhdistyvät ikään kuin keuhko- ja sisätaudit, mutta lapsilla. Myös akuuttitapauksia riittää, Yahya avaa.

Miten lapsipotilaiden kohtaaminen sitten eroaa aikuisista? Heillähän on mukana vanhemmat, jotka hoitavat suurimmaksi osaksi puhumisen.

– Kommunikaatio riippuu paljon iästä. Jos aivan vauvoista puhutaan, niin kommunikaatio tapahtuu vanhempien kautta vähän kuin eläinlääkärillä eläimen omistajien kanssa.  Vanhempien lasten kanssa pystyy jo vähän enemmän kommunikoimaan suoraan.

Lopuksi Yahya jakaa vielä huippuhetkiä ja haasteita erikoisalalta.

– Huippua on ollut nähdä miten hyvä paranemiskyky lapsilla on. He voivat vaikeistakin sairauksista toipua hyvin. Yhtenä haasteena lastentautien alalla on se, että monia lääkkeitä on tutkittu aikuisilla mutta ei lapsiilla, joten niiden vaikutuksista pediatrisila potilailla ei ole tarpeeksi tietoa.

Potilaskeissi – lastentaudit

Saitko ratkottua
viime kuun keissin? Tässä ratkaisu:

Anestesiologille usein nousee kysymys siitä, mikä on turvallisin induktiomenetelmä tilanteissa, joissa potilaan paastoaika ei ole tiedossa tai on syytä olettaa, että maha on täysi. Oppikirjan mukaan aspiraatioriski on merkittävästi kohonnut paastoamattomilla potilailla, akuutti vatsa -diagnooseilla leikkaukseen tulevilla ja niillä, joilla on muusta syystä johtuva riski vatsan sisällön tai vuotavan veren joutumisesta hengitysteihin.

Crush-induktio pyrkii takaamaan nopean hengitysteiden turvallisuuden samalla kun estetään mahansisällön pääsy potilaan hengitysteihin. Perinteisesti nopea intubaatio suoritetaan, kun potilaan ylävartalo on korotettuna. Tehokas esihapetus on erittäin tärkeä, koska potilasta ei ventiloida aspiraatioriskin pienentämiseksi. Pika-induktion perusajatuksena on antaa lääkkeitä nopeasti, vastetta titraamatta.

Syyskuun potilaskeissi menee näin:

Vanhemmat tuovat päivystykseen 11-kuukautisen poikavauvan hengenahdistuksen takia. Hänellä on alkanut flunssan oireet kolme päivää sitten. Sairaalaan saapumista edeltävänä päivänä kuume nousi 37.5 asteesta myöhemmin yöllä 38.6 asteeseen. Lapsi on rokotettu kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Viiden kuukauden ikäisenä sairastunut laryngiittiin.

Yleistila kohtalainen, potilas tajuissaan, mutta ärtyisä. Iho normaali, ei ihottumaa. Suun limakalvot siistit, kieli on peitteinen ja kuiva. Nielurisat siistit, nielu punoittaa. Keuhkoista kuuluu molemmin puolin rahinaa, keuhkokuvassa ei infiltraatteja. Käyttää apuhengityslihaksia hengittämiseen. Hengitystiheys 56, happisaturaatio 91 %. Sydämen äänet normaalit ja pulssi 149. Vatsa myötäilevä ja kivuton, ei pernan tai maksan suurentumista.

Mikä on mielestäsi diagnoosi ja miten lähtisit hoitamaan potilasta?


Kivaa viikonloppua!


Navda Hàna | Kandivastaava
Suomen Laatupäivystys Oy
www.laatupaivystys.fi





Email Marketing by ActiveCampaign