Share

Millaista oli Hyvinkään akuutilla ja Kymenlaakson keskussairaalassa?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hyvää lokakuun loppua, !

Palataan vielä kerran kesän ja alkusyksyn tunnelmiin, kun kerron teille Laatucupista sekä meidän kandivastaavien kesätyöpaikoista. Ehkä saat inspistä, mihin suunnata itse seuraavana kesänä hommiin. Kirjeen lopusta löytyy tuttuun tapaan myös potilaskeissi!

Laatucup – Baltian opiskelijoiden unohtumattomat hetket

Baltian lääkisopiskelijoiden välillä järjestettiin syyskuun lopussa ensimmäistä kertaa urheilutapahtuma, Laatucup. Laatucupiin osallistui yli 100 opiskelijaa Tartosta, Riiasta ja Vilnasta luoden vilkasta ja energistä tunnelmaa. Urheilutapahtumassa vallitsi mahtavan meiningin ja yhteisöllisyyden tunne. Sekä padelin että lentopallon voitot menivät järjestäjäkaupungille, Riialle.

Tällaisten tapahtumien järjestäminen on kandivastaavatöiden parhaita puolia, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden olla mukana tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa alusta asti. Koen tällaiset tapahtumat erittäin tärkeäksi opiskelijaelämässä, koska ne tarjoavat irtioton opiskelusta ja mahdollistavat rentoutumista yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa.
Oli todella hienoa kuulla, että tämä tapahtuma oli onnistunut ja toi Baltian opiskelijat yhteen näin voimakkaalla ja positiivisella tavalla!  


Laatutiimi nappasi rantalentiksessä pronssia!
Kurkista kandivastaavien kesätyöpaikkoihin: millaista oli Hyvinkään akuutilla ja Kymenlaakson keskussairaalassa?

Hyvinkään akuutti – Turun kandivastaava Tiina

Vietin kesän Hyvinkään akuutilla. Päivät alkoivat kello 7.45 ja kestivät klo 15.30 asti. Potilaita sai ottaa oman tahdinsa mukaan ja itse otin noin 3–5 potilasta päivässä.

Seniorituki oli todella hyvä ja seniorit keskittyivät auttamaan pelkästään kandeja, kun tilanne oli sairaalassa rauhallinen. Potilaita tuli monenlaisia ja paljon, joten siinä oppi tekemään monipuolisia statuslöydöksiä. Päivystyksessä pääsi tekemään myös pieniä toimenpiteitä kuten kardioversiota, murtumien reponointia ja haavojen ompelemista. Täällä pääsi myös opettelemaan UÄ:n käyttöä!

Hyvinkään akuuttipsykiatrian osasto – Oulun kandivastaava Atte

Vietin myös viime kesän Hyvinkäällä, akuuttipsykiatrian osastolla. Päiväni alkoi klo 8, jolloin luin hoitajien tai päivystävän lääkärin kirjauksia potilaista. Kello 8.30 oli “pystis” eli pystypalaveri, joka nimestään huolimatta käytiin istuen. Pystikseen osallistui myös seniorit, hoitajat, sosiaalityöntekijät ja psykologit. Tässä käytiin päivän tapaamiset läpi ja oli mahdollisuus konsultoida omista potilaistaan.

Loppupäivä meni omien potilaiden tapaamisissa ja koulutuksissa. Kesän alussa otin 1–3 potilasta, mutta loppua kohden kun taidot kehittyivät, pystyin ottamaan 6–10 potilasta. Työpäivät loppuivat yleensä klo 15–16.

Seniorituki oli tosi hyvä ja apua sai sekä ylilääkäriltä että muilta alan ammattilaisilta, jotka osallistuivat hoitoon. Psykiatrialla pääsee kohtaamaan potilaita kokonaisvaltaisemmin, mikä tuntui itselleni tärkeältä näin uran alkuvaiheessa.

Harjavallan psykiatrinen sairaala – Tampereen kandivastaava Adel

Ensimmäisen kesän kandina vietin Harjavallan psykiatrisessa sairaalassa akuutilla suljetulla osastolla. Työpäivä oli klo 8–15.45 ja koostui tarkkailujaksojen haastatteluista tai M2- lausuntojen laatimisesta. Listalla oli myös sellaisten potilaiden tapaamisia, jotka olivat esimerkiksi edellisenä iltana tai yönä halunneet tavata lääkäriä. Hoidin enimmillään 12 potilasta ja koin tahdin kovaksi.

Pidin myös meidän seniorituesta: ylilääkäreitä sai konsultoida aina kun tarvitsi ilman tuomitsemista.

Loviisan terveyskeskuksen geriatrinen kuntoutusosasto – Romanian kandivastaava Devran

Viime heinä- ja elokuun vietin Loviisan terveyskeskuksen geriatrisella kuntoutusosastolla. Aloitin työpäivät klo 8, jolloin tutustuin mahdollisiin uusiin potilaisiin ja sillä hetkellä olevien potilaiden vointiin ja pyyntöihin. Tämän jälkeen teimme hoitajan kanssa paperikierron, jossa he kertoivat potilaiden edellisestä illasta ja toiveet mahdollisista lääkemuutoksista. Loviisassa hoitajat olivat todella lempeitä ja kärsivällisiä. Paperikierroksen jälkeen teimme vielä potilaskierron ilman senioria ja kävimme tapaamassa uudet potilaat ja katsomassa muiden potilaiden akuutit vaivat. Iltapäivä kului kirjausten ja lausuntojen tekemisessä.

Loviisan seniorituki oli ehdottomasti paras, mitä olen saanut tähän mennessä. Seniori tuli käymään luonani heti kierron jälkeen ja ennen työpäivän loppumista. Seniorin myös sai kiinni helposti puhelimen päästä. Loviisa on ollut hyvä paikka oppia iäkkäiden monisairaiden potilaiden yleisvaltaista hoitamista.

Kymenlaakson keskussairaalan kardiologinen osasto – Riian kandivastaava Kristian

Kesäni kului Kymenlaakson keskussairaalan kardiologisella osastolla. Työpäivät alkoivat klo 8, mutta sitä ennen käytiin aamupalavereissa, joissa kandit esittelivät potilastapauksia. Jokainen kandi esitteli ainaki yhden potilastapauksen kesän aikana. Työpäivä koostui kierrosta, labrojen ja tutkimusten tilaamisesta sekä määräysten tekemisistä.

Seniorituki oli tosi hyvä ja asioita pystyi kysymään todella pienelläkin kynnyksellä. Päivystin myös sisätautipäivystyksessä ja sitä voin suositella lämpimästi! Jos ei ole aikaisempaa kokemusta päivystyksestä, sisätaudeista on hyvä alottaa.


KYS:n sydänosasto ja Pohjois-Karjalan keskussairaalan radiologian osasto – Kuopion kandivastaava Markus

Toukokuun vietin KYSissä sydänosastolla amanuenssina. Aamupäivät koostuivat kierroista kardiologien tai erikoistuvan kanssa. Erikoistuvat lääkärit mielellään pohtivat kanssani potilaiden hoitoa. Iltapäivä meni siinä, että kirjoitti decursos-merkintöjä ja epikriisejä. Pääsin myös opettelemaan sanelukapulaa, mikä helpotti huomattavasti epikriisien kirjoittamista.
Pääsin myös työskentelemään sisätautipäivystyksessä, missä sain tutkia omia potilaita ja ehdottaa hoitosuunnitelmaa.

Heinäkuussa vaihdoin maisemia Pohjois-Karjalan keskussairaalaan radiologian osastolle. Radiologian osastolla pääsin seuraamaan erikoislääkäreiden ja erikoistuvien työtä radiologisten lausuntojen ja ultraäänityöskentelyn parissa. Pääsin muuan muassa kanyloimaan potilaita, jotka saapuivat varjoainekuvauksiin.

Itselleni jäi kardiologia ehdottomasti mieleen mahdollisena tuleva erikoisalana. Radiologiasta koin, että amanuenssi alalla oli hyödyksi lääkäriksi kehittymisen kannalta.


Potilaskeissi – neurologia

Miten viime kuun potilaskeissi sujui sulta? Tässä vastaus:

Potilaalla todettiin bronkioliitti. Bronkioliitti alkaa ylähengitysteiden oireilla ja sen yleisin aiheuttaja on RS-virus (respiratory syncytial virus). Sairauden hoitoon käytetään happea, kunnes happikyllästeisyys pysyy 95 %:ssa. Myös limaa imetään nenänielusta, jotta se helpottaisi hengitystä ja syömistä.

Lokakuun potilaskeissi menee näin:

70-vuotias potilas, jolla äkillisesti kehittynyt silmäluomen roikkuminen, kaksoiskuvat sekä vasen hemipareesi. Somaattinen status: ei merkittäviä muutoksia. Neurologinen status: Ptoosi sekä mydriaasi oikealla, pupillassa ei havaittavissa suoraa tai epäsuoraa valoreaktiota. Oikean silmän katse suuntautunut lateraalisesti. Lievä vasen hemipareesi ja Babinski positiivinen.


Mikä vamma on kyseessä? Se selviää ensi kirjeessä!


Hyvää alkavaa marraskuuta!

Navda Hàna | Kandivastaava
Suomen Laatupäivystys Oy
www.laatupaivystys.fi




Email Marketing by ActiveCampaign